Skoči na glavno vsebino

Zdravstveno varstvo

Sistematski zdravstveni pregledi

Šola na podlagi Zakona o osnovni šoli, 13.člen, v sodelovanju z zdravstveno službo organizira izvedbo programa obveznega preventivnega zdravstvenega varstva učencev. Namen pregledov je aktivni zdravstveni nadzor, odkrivanje zdravstvene problematike ter svetovanje šolskim otrokom in mladini. Sistematske preventivne preglede opravijo učenci  1., 3., 6. in 8. razreda.

Sistematski zobozdravstveni pregledi

Šolska zobozdravnica opravlja sistematske preglede zob za učence 1., 6. in  8. razredov.

Zobozdravstvena preventiva

Sodelujemo na tekmovanju za čiste zobe, ki poteka med učenci slovenskih osnovnih šol.

Prevoz na sistematski pregled

Občina Kamnik ne krije stroškov prevoza na sistematske preglede, prevozi v okviru šolskih prevozov pa niso mogoči. Ker šola nima zagotovljenih dodatnih sredstev za te prevoze, strošek prevoza zaračunamo staršem.

Zdravstvena vzgoja v vsak razred

V sodelovanju z ZD Kamnik medicinska sestra v okviru primarnega zdravstvenega varstva izvede dve uri zdravstvene vzgoje v vsakem razredu. Vzgoja za zdravje poteka v obliki delavnic za vsako starostno skupino oz. razred. V njih učenci spoznavajo ključne teme zdravega načina življenja skozi naslednje vsebine: zdrave navade, osebna higiena, zdrav način življenja, preprečevanje poškodb, zasvojenost, odraščanje, pozitivna samopodoba in stres, medsebojni odnos in vzgoja za zdravo spolnost.

Pomen prehrane za zdravo življenje

Šola se skupaj s strokovnimi delavci na prehranskem področju trudi, da bi otroci sprejeli zdrav način prehranjevanja. Učence spodbujamo k uživanju sadja in zelenjave, k uživanju manj maščob in soli ter uživanju zajtrka, ki je nujno potreben, da se šolski dan začne čim bolj uspešno. Pri malici in kosilu učimo učence kulturnega uživanja hrane, sprejemanja tudi novih jedi, kot so jim poznane, da bi tako usvojili zdrav način prehranjevanja in s tem izoblikovali svoj zdrav življenjski slog.

Zmanjševanje odpadne embalaže

Plastika za enkratno uporabo je postal en najbolj problematičnih odpadkov. Evropski parlament je sprejel direktivo za prepoved nekaterih plastičnih izdelkov za enkratno uporabo. Tako se bomo tudi v šoli  trudili, da bomo zmanjšali uporabo plastike za enkratno uporabo. Hrano bomo kupovali v večjih embalažah. Ne bomo naročali pijače v plastenkah, tako da si morajo učenci na dneve dejavnosti prinesti pijačo s seboj.

(Skupno 400 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost