Skoči na glavno vsebino

V soboto, 1. 10. 2022 je ob 11. uri ob spominskem obeležju v Golicah potekala spominska slovesnost v spomin na delovanje Manevrske strukture narodne zaščite v občini Kamnik v letu 1990 in delovanju narodne zaščite v Tuhinjski dolini v letu 1991. Manevrska struktura narodne zaščite v občini Kamnik je že pred vojno prevzela eno glavnih vlog pri zbiranju orožja, ki je bilo odpeljano na tajne lokacije. Pri tem so pomembno vlogo odigrali krajani Tuhinjske doline, ki so oktobra 1990 v Zgornjem Tuhinju, na Vasenem, Pšajnovici, Rakitovcu, v Stebljevku in  Snoviku neustrašno sprejeli tajna skladišča orožja, ki je bilo v hrambi devet mesecev. Pri tem se je izkazala velika enotnost okoliških krajanov. Z veliko resnostjo so prevzeli varovanje pomembnih objektov kot je  bencinska črpalka, plinskih bomb, protitankovskih min in varovanje vodnih virov ter raznih ovir za oviranje prelaza Kozjak.

Program so s kratkim kulturnim programom popestrili učenci podružnične šole Zgornji Tuhinj: Urban Hribar, Laura Berlic, Tinkara Žavbi, Andrej in Neža Poljanšek ter Blaž Volkar.

Prisotne je najprej nagovoril organizator slovesnosti Zvonko Cvek, predsednik Območnega združenja veteranov  vojne za Slovenijo Kamnik–Komenda. V nadaljevanju je spregovoril podžupan občine Kamnik Sandi Uršič, slavnostna govornica pa je bila kandidatka za predsednico republike Slovenije, Nataša Pirc Musar. Tuhinjski ljudski pevci so občuteno zapeli nekaj ljudskih pesmi. Voditeljica Ivanka Bajde je recitirala verz pesmi Otona Župančiča Duma: «Hodil po zemlji sem naši in pil nje prelesti« ter v zaključni besedi dodala, da vsem prisotnim želi, da ohranimo naše prelesti, se jih naužijemo in prepustimo zanamcem. Slovesnost so s himno pričeli in z dvema skladbama  zaključili člani Mestne godbe Kamnik.

Zapisala Vladka Bučevec

Fotografije so prispevale Alenka Rajter, Katarina Hribar in Andreja Medved Poljanšek.

(Skupno 156 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost