Skoči na glavno vsebino

Računalništvo – urejanje besedil

Računalništvo je sklop treh naravoslovno-tehničnih izbirnih predmetov, ki jih lahko učenci izberejo v sedmem, osmem ali devetem razredu. Sklopi se med seboj vsebinsko navezujejo in nadgrajujejo, vendar lahko ne glede na to učenci izberejo računalništvo katerokoli leto:

  • 7. razred:    Urejanje besedil (UBE) – 35 ur
  • 8. razred:    Multimedija (MME) – 35 ur
  • 9. razred:    Računalniška omrežja (ROM) – 32 ur

Zakaj se odločiti za izbirne predmete računalništva?

  • Predmet učencem in učenkam odpira možnosti, da pridobijo tista temeljna znanja računalniške pismenosti, ki so nujno potrebna pri nadaljnjem izobraževanju in vsakdanjem življenju. Mnogi učenci so prepričani, da že z obvladovanjem računalniških igric poznajo vso potrebno računalniško znanje (pa seveda ni tako).
  • Učenci in učenke znanje pridobijo preko vnaprej pripravljenih praktično uporabnih vaj in situacij iz vsakdanjega življenja, sami izbirajo vsebine glede na zanimanje in sposobnosti, upoštevajo se njihove ideje, na ta način pa se razvija njihova sposobnost kritičnega in ustvarjalnega mišljenja ter njihov osebni, strokovni in jezikovni razvoj.
  • Računalnik doma ni potreben, saj vsak učenec dela za svojim računalnikom, vse potrebne izdelke pa učenci naredijo v šoli.
  • Predmet je prilagojen predznanju učenk in učencev, namenjen je tako začetnikom kot tudi učencem, ki že imajo nekaj znanja pri delu z računalnikom, saj svoje znanje nadgrajujejo z zahtevnejšimi vsebinami.

Z izbirnim predmetom računalništvo ne želimo vzgajati strokovnjakov na tem področju, ampak želimo dati učencem priložnost, da spoznajo svet, ki jih obdaja ter jih opremiti z življenjskimi spretnostmi, ki jim bodo služile celo življenje. Če želimo, da bodo naši otroci igrali aktivno vlogo v digitalni dobi, ne smejo biti le pasivni uporabniki zapletene in skrivnostne tehnologije. Ustrezno razumevanje računalniških konceptov jim bo omogočalo, da bodo iz sistemov, ki jih obkrožajo, uporabili najboljše in rešili probleme, ko se bodo le-ti pojavili. Prav tako bodo spremembe ustvarjali in se ne le odzivali nanje.

UREJANJE BESEDIL

Urejanje besedil je prvi izbirni predmet iz računalniškega sklopa izbirnih predmetov. Namenjen je učencem 7. razreda. Pri predmetu bomo podrobneje spoznali računalnik. Pogledali si bomo zgodovinski razvoj, zgradbo in delovanje računalnika. Ko bomo spoznali osnove, se bomo naučili urejati in oblikovati besedilo z urejevalnikom besedil (Microsoft Office Word). Za konec se bomo naučili urejati besedilo na spletu, s spletnim urejevalnikom besedil (blog). Učenci se bodo tekom leta naučili uporabljati elektronsko pošto in spoznali osnove varnosti in etike na internetu.

(Skupno 350 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost