Skoči na glavno vsebino

Danes, 9. 11. 2023, so imeli učenci tretjih razredov tehniški dan z naslovom Od gline do umetnine. Do malice so v skupinah ustvarjali izdelke in zaboje, da so naredili stojnice z izdelki, katere so potem združili v eno zanimivo tržnico.

Po malici pa so imeli delavnici z glino, kjer sta se nam pridružili gospe Natalija in Alenka za razvoj in promocijo lončarstva, natančneje iz Lončarskega centra Bahor.

Kot se vedoželjnost učencev prepleta z neizmerno domišljijo, tako se v Lončarskem centru glina prepleta z rokami, lončarstvo pa s številnimi drugimi dejavnostmi. Učenci so si z delavnico pridobili nova teoretična in praktična znanja ter so se seveda pri izdelavi neizmerno zabavali.

Skupaj so se lotili izdelave votle lončene piščali v obliki različnih ptičkov. Te piščali so tradicionalna slovenska glasbila, ki jih izdelujejo še danes. Ko vanje nalijemo vodo in vpihnemo, se sliši kot da žvrgolijo ptički. Pri izdelavi so pozorno poslušali navodila in temu primerno so lahko bili na koncu resnično ponosni na svoje izdelke. Ugotovili so, da potrebujejo spretne prste, predvsem pa potrpežljivost.

Izdelke sta gospe odpeljali s seboj, da jih bodo v lončeni peči spekli, nato pa jih bosta dostavili nazaj v roke malim lončarskim mojstrom.

Brigita Aleš,
učiteljica

(Skupno 86 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost