Skoči na glavno vsebino

Podružnična šola Sela je v šolskem letu 2022/23 praznovala visoki jubilej: 90-letnico šolske stavbe na  Selih in 110 let šolstva na Selih. Prav je, da tako visokemu časovnemu mejniku namenimo ustrezno pozornost, zato smo skozi šolsko leto organizirali raznolike dogodke: septembra smo posadili brezo in otvorili zunanjo učilnico, oktobra smo pripravili tek podnebne solidarnosti, v novembru smo se družili z uporabniki Sožitja Loke, z dedki in babicami ter izdelovali voščilnice in adventne venčke. Organizirali smo likovni natečaj z naslovom En en zaklad iše, pri katerem so učenci ustvarjali v povezavi z lokalno pripovedko, pripravili smo razstavo likovnih izdelkov in razstavo o preteklosti šole ter oblikovali časovni trak šole.

19. maj 2023 je bil za podružnično šolo Sela, njene učence in zaposlene, še posebno slovesen dan. Druženje se je začelo ob udarni zvokih Godbe Tuhinjske doline. Za kulturni program so poskrbeli učenci šole skupaj z mentoricami. Učenci 3. in 4. razreda so odplesali venček ljudskih plesov, otroški pevski zbor pa je zapel slovenske pesmi. Četrtošolci so prepričljivo z dramskimi prizori razkrili kakšno zanimivo prigodo učencev. Predstavili so se tudi učenci, ki se plesnih korakov učijo v Plesni šoli Šin-šin. Prisotne so prepričali tudi člani kulturnega krožka, ki so pritegnili pozornost v ljudskih oblačilih in odigrali zabavne prizore iz nekdanjega šolskega življenja z naslovom Le v šolo nikar. Tudi tuji jeziki selskim učencem ne predstavljajo težav, kar so dokazali s pesmijo Mojster Jaka. Na odru so se učencem pridružili nekdanji učenci šole, in sicer Manca Prosen s kitaro in Tina Bizjak na violončelu, Eva Leskovec s klarinetom, Teo Bizjak na trobenti in Urška Bajde na flavti. Za zaključek pa smo prisluhnili venčku narodnih skladb harmonikarjev pod mentorstvom Cirila Spruka. Preplet misli in besed je pripadal Tilnu Osolniku in Taji Berlec. Po prireditvi smo se ob pogostitvi in ogledu razstav družili v notranjosti šole.

Prva nedeljska šola je bila na Selih omenjena že leta 1789, leta 1912 pa je bila ustanovljena javna šola v Marijinem domu. Nato so se leta 1932 preselili v novo sodobno zgradbo, ki je bila med vojno požgana, vendar je pouk po koncu vojne v njej ponovno stekel. V 30. letih prejšnjega stoletja je šolo obiskovalo več kot 100 otrok, to število je v določenem obdobju upadlo, a letos šolo obiskuje 34 učencev. Večje sanacije so bile v letih 2011 in 2012, ko je šola praznovala 80-letnico in so med drugim obnovili streho, uredili fasado, zamenjali  okna. V šolskem letu 2014/15 je začel delovati oddelek podaljšanega bivanja, kar je brez dvoma pomembna pridobitev. V letu 2018 je šola pridobila manjšo telovadnico in shrambo za rekvizite, učilnico za ločeno poučevanje in manjši prostor za izvajanje dodatne strokovne pomoči. Kasneje je bila zamenjana tudi ograja na zunanjem športnem igrišču in v letu 2022 postavljeni novi goli. Dolgoročni cilj šole je krepiti in ozaveščati zdrav življenjski slog učencev, za kar imajo učenci dobre pogoje: 4 leta stara telovadnica, zunanje športno igrišče, sadovnjak, zunanja učilnica, igrala, novo plezalo … 34 učencev, ki trenutno obiskuje šolo, oblikuje 2 kombinirana oddelka.

Naj zaključimo z besedami gospe ravnateljice, mag. Darje Krašovec: »Ob tej priložnosti se iskreno zahvaljujem vsem, ki ste pripomogli, da ima naša podružnica dobre pogoje za uspešno in kvalitetno delo, še posebej pa seveda Občini Kamnik. Tako bo šola  lahko  služila še mnogim generacijam učencev in jim nudila dobre pogoje za učenje in napredek.«

Alenka Juhant, vodja podružnice

(Skupno 173 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost