Skoči na glavno vsebino

thumb CAM00649V okviru meseca požarne varnosti vsako leto v šoli poteka tehniški dan, ki ga pripravimo skupaj z gasilci.

Okoliš naše šole pokriva PGD Zgornji Tuhinj. Društvo se močno razvija, v zadnjih štirih letih so kupili avtocisterno GVC 16/25 in v letošnjem letu prevzeli vozilo za prevoz moštva. To je bilo nujno potrebno, saj se je društvena dejavnost močno razmahnila. Veselili smo se njihovega obiska, saj nam vsako leto pripravijo kaj zanimivega.

V šolo so prišli štirje gasilci, trije so bili oblečeni v različne gasilske obleke. Natančno so nam razložili, kaj predstavlja oz. čemu je namenjena posamezna obleka.

V nadaljevanju nam je poveljnik Alojz Dacar predstavil orodje in opremo, ki ga uporabljajo gasilci pri svojem delu. Videli smo tudi specialno vozilo, ki ima kabino spredaj in zadaj, tako da ga sploh ni treba obračati.

V slikovno podprti razlagi nam je Cvetka Slapnik povedala, kaj vse počnejo gasilci. Kar na nekaj posnetkih smo videli tudi učence naše šole, ki so že aktivni gasilci.
Sledil je ogled zanimivega posnetka, v katerem smo videli posredovanje gasilcev v požaru.
Del, ki se je vsem zdel izjemno zanimiv, je bil umik iz šole. Vsi smo se mirno in varno umaknili na šolsko dvorišče, le učiteljica Danica si je pri umiku nekoliko zvila nogo, zato jo je gasilec Tomaž v naročju prinesel na varno (na srečo je bila poškodba le zaigrana).

Učenci 1. In 2. razreda so po nekoliko poznejši malici nadaljevali s poustvarjanjem, tretješolci in četrtošolci pa so odšli v gasilski dom, kjer so jim pokazali še orodje in opremo, predvsem pa avtomobila, na katera so zelo ponosni, saj so pri nakupu pomagali tudi krajani, kar daje še posebno priznanje gasilcem, da vaščani podpirajo njihovo delo.

Veliko novega smo spoznali, nekaj stvari ponovili, kar nekaj učencev pa je povedalo, da bodo tudi oni gasilci, ko bodo veliki.

Vladka Bučevec,
vodja dejavnosti

 

V četrtek, 23.10.2014 so nas učence obiskali gasilci PGD Zgornji Tuhinj. V prvem delu druženja so nam predstavili in opisali svoja gasilska oblačila in predstavili pripomočke, ki jih uporabljajo pri gašenju ali pri reševanju ponesrečencev. Ogledali smo si tudi posnetek gašenja požara hiše v mestu. Po malici smo imeli evakuacijsko vajo in med vajo naše učiteljice ni bilo ven, zato sta gasilca šla ponovno v šolo in učiteljico prinesla nepoškodovano na zbirno mesto. Spoznali smo, kako pomembno je, da opazujemo, kdo pride ven iz zgradbe ali kdo ostane v prostoru in potrebuje pomoč. Po malici smo učenci 3. in 4. razreda odšli v bližnji gasilski dom, kjer smo si ogledali garderobni prostor gasilcev in gasilska avtomobila z opremo. V garderobi mora biti vse urejeno in točno na svojem mestu, da so v primeru nesreče gasilci hitro na terenu. Biti gasilec je zelo odgovorno in težavno delo, ob vsem tem pa morajo imeti tudi veliko znanja, da znajo pravilno ravnati ob nesreči. Ta dan nam je bil zelo zanimiv in poučen. Gasilci hvala za lep dan in srečno pri delu.

Živa, Tilen in Lovro,
učenci 4.razreda

(Skupno 78 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost