Skoči na glavno vsebino

V petek, 21. oktobra 2022, je bil za učence naše šole nekoliko drugačen dan. Glede na to, da je oktober mesec požarne varnosti, so nas v gasilski dom povabili gasilci PGD Zgornji Tuhinj. Najprej nas je pozdravil poveljnik društva Lojze Dacar. V nadaljevanju smo izvedeli, da imajo gasilci delovno obleko, zaščitno obleko ter uniformo za svečanosti. O tem sta nas poleg Lojzeta poučila še mlad, zagnan operativec Benjamin in gasilec Janez, ki bo kmalu dobil značko za 60 let aktivnega dela v organizaciji. Povedal nam je, da se je on rodil v gasilskem domu, tako da zanj velja rek, da je gasilec že od rojstva.  Ogledali smo si posnetke s požara na Krasu ter požara na Malem Hribu. Ogledali smo si gasilski dom ter spoznali, kakšno opremo in orodje potrebujejo gasilci za delo. Najbolj so nas seveda pritegnili gasilski avtomobili, v katerih smo lahko tudi posedeli. Najbrž si je kdo že zamišljal, kako se pelje na intervencijo. Po malici smo si ogledali kratek poučni film o evakuaciji ter se pogovorili, kako se bomo varno umaknili iz šolskih prostorov. Sledili sta dve evakuacijski vaji. Upoštevali smo vsa navodil, ter se zbrali na zbirnem mestu na šolskem igrišču. Poveljnik Lojze je meril čas, gasilec Benjamin pa je nadziral naš umik na zbirno mesto. Ob zaključni analizi smo ugotovili, da so vaje evakuacije pomembne in da bomo umik prav gotovo še kdaj potrenirali. Zahvalili smo se gasilcem, da so nam predstavili delček svojega dela. Zanje še vedno velja rek: »Naj bo dan ali noč, mi prihitimo na pomoč.« Zato smo lahko mirni tako mi, šolarji, kot krajani, ker gasilci bdijo nad nami.

Zapisa učencev:

Zjutraj smo odšli v gasilski dom. Gasilci so nam razkazali uniforme. Najstarejši gasilec je gasilec že 60 let. Razdelil nam je bombone. Pogovorili smo se, da lahko tudi baterije zagorijo. Razdelili smo se v dve skupini. Potem smo si pogledali tovornjak z oznako GVC 16/25. Odšli smo v sprejemno sobo. Odšli smo nazaj v šolo. Pojedli smo malico. Tudi gasilci so prišli k nam na malico. Potem smo odšli v drugi razred in si pogledali filmček. Pogovorili smo se o evakuaciji. Zazvonil je zvonec in odšli smo ven na zbirno mesto. Odšli smo nazaj v razred, gasilci pa nazaj v gasilski dom.

Taja, 4. razred

Zjutraj smo šli v gasilski dom. Šli smo v gasilsko sobo. Ogledali smo si slike in tovariš Janez nam je dal bombone. 3. in 4. razred smo si ogledali kamion. Potem smo si šli ogledat garderobo in sprejemno sobo. Nato smo šli v šolo v 2. razred gledat film o evakuaciji in smo se še malo pogovorili. Šli smo v 4. razred. Čakali smo piščalko, a se do nas ni slišala, potem smo še počakali sireno. Ko je 3-krat pozvonilo, smo se postavili v kolono. Urban je bil prvi v koloni. Stekli smo ven. Ta dan mi je bil zelo všeč.

Natalija, 4. razred

 

Vladimira Bučevec,
vodja dejavnosti

 

(Skupno 135 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost