Skoči na glavno vsebino

thumb 2015-06-12 09.12.29V petek, 12. 6. 2015 so imeli učenci 5. razreda strokovno ekskurzijo v Ljubljano. Peljali so se s čolnom po Ljubljanici in videli Ljubljano s te perspektive. Vodička je med vožnjo povedala veliko zanimivega o sami reki ter mestu Ljubljana skozi različna časovna obdobja.

V šolskem muzeju so si ogledali razstavo o šolstvu na Slovenskem od samih začetkov do danes. Morda so se učenci prepričali, da hoditi v šolo ni zlo, ampak privilegij. Udeležili so se tudi učne ure v antični Emoni. Preoblekli so se v tunike in pričakali učitelja s pozdravom »Ave magister«. Sprva je govoril latinsko, kar se je zdelo učencem na moč smešno. Naučil jih je, kako se predstaviti (»Mihi nomen est Matic«.), šteti po latinsko do 10, povedal je, kako in zakaj imajo meseci takšna imena. Seveda pa so pisali tudi s stilusom na voščeno tablico in za domačo nalogo so se morali na pamet naučiti stavek: »Repetitio est matter studiorum.«

Sprehodili so se mimo večjih mestnih znamenitosti (tržnica, mestna hiša, Prešernov trg, NUK, Univerza v Ljubljani, …) in si na vroč dan privoščili tudi sladoled.

Katarina Pražnikar,
vodja dejavnosti

(Skupno 48 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost