Skoči na glavno vsebino

V torek, 26. 1. 2021, smo imeli po več kot treh mesecih ponovno prvi šolski dan, saj se je v šole, pa tudi vrtce, vrnilo več kot 130.000 otrok. In ker bo na pločnikih in ob cestah spet pestro, ni odveč spomniti na nekaj ključnih pravil na cesti – tako otroke kot starše.

  1. Rumena rutka in odsevna telesa pomenijo, da vas vozniki prej opazimo, sploh zjutraj ali v mraku, ko je slabša vidljivost zaradi dolge noči.
  2. Cesto vedno prečkamo varno– na prehodih za pešce, če je le mogoče. Vedno pa se pred prečkanjem s pogledom levo, desno in še enkrat levo prepričamo, ali je cesta prosta. Še enkrat pogledamo desno, ko pridemo na sredino ceste.
  3. Ceste in pločniki niso za tek – za to so igrišča, tekaške steze, travniki, gozd …
  4. Upoštevamo prometne znake – tako otroci kot starejši. V bližini vrtcev in šol vedno vozimo počasi, strpno ter opazujemo dogajanje na cesti.
  5. Vedno smo pripeti z varnostnim pasom– kamorkoli v avtu se usedemo, varnostni pas nas varuje pred poškodbami.
  6. Telefon ne sodi v avto– nas le odvrača od spremljanja prometa in tako se povečuje tveganje za nastanek prometne nesreče.
  7. Pravilno izstopamo iz avta– pred izstopom avto vedno parkiramo, preden odpremo vrata, pogledamo v vzvratno ogledamo in okoli avta, da preprečimo morebitni trk z odprtjem vrat. Otroci pa iz avta vedno izstopajo na sovoznikovi strani stran od prometa.
  8. Bistro glavo vedno varuje čelada– če smo na kolesu, z rolerji ali s skirojem, saj nas čelada obvaruje pred poškodbami glave.

Starši in drugi odrasli smo otrokom lahko vzor le tako, da dosledno upoštevamo vsa prometna pravila, otroke pa naučimo, kako se varno obnašati v prometu. Z otroki poskusimo ponovno prehoditi šolske poti in jih opozorimo na nevarnosti, s katerimi se lahko srečajo na cesti.

Nataša Klopčič,
koordinatorica prometne vzgoje

 

(Skupno 106 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost