Skoči na glavno vsebino

thumb 1V soboto, 18. 4. 2015, se nas je 16 devetošolcev skupaj z učenci drugih kamniških osnovnih šol (OŠ Toma Brejca, OŠ Frana Albrehta, OŠ Marije Vere, OŠ Stranje, OŠ Komenda Moste) v zgodnjih jutranjih urah odpravilo proti Salzburgu.

Po štirih urah vožnje in vmesnih postankih smo prispeli do rudnika soli v Halleinu. Pred vstopom v notranjost rudnika smo si morali obleči posebna rudarska oblačila. V rudnik smo se odpeljali z vlakcem, nato pa pot nadaljevali peš. Med ogledom rudnika smo se spustili po dveh »toboganih« in prečkali jezero s splavom (med tem pa nas je spremljala umirjena glasba). Rudnik pa je znan še po eni stvari: del rudnika se nahaja na avstrijski, drugi del pa na nemški strani, kar pomeni, da smo med našim ogledom bili nekaj časa v Avstriji in nekaj časa v Nemčiji.

Kasneje smo si ogledali Mozartovo mesto – Salzburg. Mesto ima veliko znamenitosti, med katerimi so baročne katedrale, Petrova cerkev z znamenitim pokopališčem, Mozartov trg, stari del mesta z Mozartovo rojstno hišo, Žitna ulica (Getreidegasse), grad Mirabell …

Po ogledu smo imeli tudi nekaj časa zase, nato pa smo se podali na pot proti domu. Pot domov smo si krajšali s kvizom in s prešernim prepevanjem.

Zala Levec in Karin Bajde

Nekaj utrinkov udeležencev:

»V Salzburgu mi je bilo najbolj všeč v rudniku soli. Bilo je zanimivo, saj smo se peljali z ladjico in izvedeli veliko novega. Zanimivo je bilo tudi, ko smo hodili po mestu ter imeli prosti čas.« (Anja Žibert)

»Ekskurzija v Salzburg je v meni pustila poseben pečat, še zaradi rudnika soli, kjer je bilo moč občutiti mir v sebi, poleg tega je bila tam energija zelo pozitivna in vsi smo bili srečni in hkrati presenečeni. /…/ Salzburg je v meni pustil tako močan vtis, da bi se z veseljem še večkrat vračala, znova in znova.« (Leja Poljanšek)

»Na splošno mi je bilo zelo všeč, spoznala sem nove prijateljice in bi z veseljem to potovanje priporočila mlajši generaciji.« (Tamara Poljanšek)

»Všeč so mi bile stavbe in kupi v mestu. Še posebej mi je bil všeč prosti čas. Bilo je zelo lepo, tako da mi ni bilo žal, da sem šla.« (Klara Burja)

»V starem delu mesta mi je bil najbolj všeč Starbucks. Če bi lahko, bi šla še enkrat. Všeč mi je bila predstavitev rudnika, najmanj pa to, da si nisem vzela več časa za ogled drugih znamenitosti.« (Jerneja Berlec)

»Najbolj nama je bilo všeč v rudniku, v katerega smo se peljali z vlakcem, se spustili po leseni drči in se peljali z ladjico. Imeli smo zelo zabavnega vodiča, ki nas je naučil nekaj novih stvari.« (Anja Poljanšek in Nika Rajter)

»Zelo rada bi imela več takih ekskurzij, le da bi trajale več dni, ker se je prehitro končalo.« (Klara Kališnik)

(Skupno 77 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost