Skoči na glavno vsebino

Kot vsako leto, smo tudi tokrat z radovednostjo pričakovali obisk gasilcev PGD Zgornji Tuhinj, saj nam vsako leto pripravijo zanimive vsebine in na tak način marsikaterega nadobudnega učenca pritegnejo v svoje vrste.

Dan D je bil v sredo, 23. 10. 2019, ko sta nas v učilnici 1. razreda, kjer smo se zbrali učenci cele šole ter učiteljice, pozdravila člana PGD Zgornji Tuhinj Alojz Dacar in Benjamin Krhin. V teoretičnem delu sta nam prestavila pomen evakuacije ter nam pokazala zanimiv film varnega umika iz stavbe ter nas opozorila na napake. S praktičnim prikazom, kako se zaščititi, če ostanemo v prostoru, ker nam ogenj preprečuje umik iz stavbe, sta nam zelo nazorno pokazala, kaj lahko storimo sami, če zagori. Povedala sta nam tudi, kako pravilno pokličemo številko 112 ter kaj vse moramo povedati. Učenci so imeli mnogo vprašanj, tako da je čas do malice kar prehitro minil.

Po malici je sledila evakuacija in sicer dvakrat, prvič brez štopanja, v drugem poskusu pa so gasilci zabeležili čas umika na varno. Naredili smo hitro analizo evakuacije, saj je bila tokrat prvič izvedena, kar smo se septembra po enem letu vrnili v lepo, obnovljeno ter večjo šolsko stavbo.

Ko smo se ozrli po šolskem igrišču, smo zagledali avto lestev  PGD Kamnik in marsikomu so se od presenečenja in radovednosti zasvetile oči. Vsi bi se najraje kar takoj popeljali v višave, vendar smo se razdelili v štiri skupine, ki so se po določenem času zamenjale. Tako so na eni delovni točki učenci spoznali orodje in opremo, ki je nameščena v kombiju ter govorili po megafonu, kar je bilo zelo imenitno. Na drugi delovni točki se je vsak, ki je želel, lahko preizkusil v gašenju z aparatom na prah ter spoznal pomen gašenja začetnih požarov. Na tretji delovni točki je bila predstavljena avtocisterna ter orodje in oprema, ki je v njej. Seveda pa je bilo na tej točki najbolj zabavno gašenje z ročnikom, s katerim zlahka narediš vodno meglo, pa tudi mavrico v sončnem vremenu. Največje vznemirjenje je predstavljal dvig z avto lestvijo in navdušenje je bilo brezmejno, posebej ob opazovanju celotne okolice šole in učencev na igrišču, ki so bili z vrha avto lestve videti kot mravlje. Učenci so se preizkusili tudi kot bolničarji, predvsem prvošolci so bili nadvse zavzeti, ko so na nosila fiksirali učiteljico ter jo ob pomoči dveh gasilcev odnesli »na varno«.

Dopoldne je hitro minilo in na žalost se je bilo treba od posloviti od gasilcev. Učenci in učiteljice smo zelo hvaležni, da so si Alojz Dacar, Benjamin Krhin, Marko Baloh, Matjaž Bajde in Janez Hribar iz PGD Zgornji Tuhinj ter Matej Golob in Rok Dobovšek iz PGD Kamnik dopoldne vzeli čas (nekateri dali tudi dan dopusta), da so nam pričarali nepozabne trenutke.

Zapisala Vladka Bučevec

 

(Skupno 322 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost