Skoči na glavno vsebino

Mednarodna potujoča razstava se navezuje na življenjsko zgodbo Ane Frank in njen slavni dnevnik, ki ga je pisala med drugo svetovno vojno, ko se je morala skupaj s svojo družino in znanci zateči v skrivališče. Posebnost razstave je, da po njej vodijo učenci, torej vrstniki Ane Frank v času njenega doživljanja vojne.

Učenci, ki so zainteresirani za vodenje, se nanj pripravijo s pomočjo dvodnevnega izobraževanja. Učenci z diskusijo in delavnicami pobližje spoznajo tematiko prve in druge svetovne vojne ter jo povežejo z razstavo, ki jo med izobraževanjem tudi samostojno postavijo. Tako so pri projektu ves čas aktivni, hkrati pa lahko izrazijo svoja občutja, znanja, ustvarjalnost. Izkušnje mladega dekleta in njena zgodba so uvod k dejanskim informacijam o zgodovinskih in družbenih dogodkih medvojnega časa, zgodba pa se navezuje tudi na druge aktualne teme.

Naša šola je v letošnjem šolskem letu gostila razstavo od sredine novembra do januarja. Deset osmošolcev se je izobraževalo dva dni pod vodstvom kustosinje Monike Močnik iz Muzeja novejše zgodovine. Predstavila jim je tematiko prve in druge svetovne vojne ter jo povezala z razstavo. V času izobraževanja so učenci razstavo tudi postavili in prvič vodili. Učenci, vodiči, so se razdelili v dve skupini in se sami dogovorili kdaj bo kdo vodil. Razstavo so si ogledali vsi učenci od 5. do 9. razreda, učitelji in starši. Vsi, ki so si ogledali razstavo, so pohvalili vodenje in tako smo uresničili glavno vodilo projekta ˗ učenci za učence.
Vodiči so zapisali svoje vtise o vodenju, izobraževanju in si jih lahko preberete tukaj.

Olga Drolc,
koordinatorica dejavnosti

(Skupno 194 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost