Skoči na glavno vsebino

Razvijanje odgovornosti do lastnega zdravja, osveščanje o pomenu gibanja za zdrav razvoj posameznika in o pomenu zdravega okolja

Razvijanje odgovornosti do lastnega zdravja in zdravega okolja se bo udejanjalo z več okoljske ozaveščenosti učencev, z vzgojo za trajnejšo mobilnost  (Eko šola, Mreža gozdnih vrtcev in šol, učilnica na prostem, šolski eko vrt, gozdna pedagogika,  doživljajsko-planinski tabor, sadni mozaik, kulturna šola …)  ter ozaveščanjem o zdravem telesnem, duševnem in čustvenem razvoju, o pomenu gibanja za zdrav razvoj posameznika (projekt Uživajmo v zdravju, Zdrava šola, Shema šolskega sadja in mleka, športne interesne dejavnosti, izbirni predmeti, predavanja medicinske sestre ZD Kamnik  ipd.).

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je vse dni v tednu vsaj eno uro telesno dejavna manj kot petina mladostnikov, starih od 11 do 15 let. Ker telesna dejavnost otrok z leti upada, je z vpeljevanjem zdravega življenjskega sloga potrebno začeti že v prvih šolskih letih.

Naši učenci so večinoma vozači in se v šolo vozijo z avtobusom ali kombijem. Da bi več storili za svoje zdravje, bi se ob primernih vremenskih razmerah lahko v šolo ali del poti pripeljali tudi s kolesom. S kolesom bi se lahko varno pripeljali le iz Zgornjega Tuhinja skozi vas Stara sela in Kostanj do matične šole, glavna cesta pa  je za vožnjo s kolesom prenevarna, kolesarjenje v šolo po njej pa odsvetovano. Vsi naši učenci v 5. razredu opravijo kolesarski izpit, a žal potem nimajo zagotovljenih varnih pogojev, da bi kot kolesarji varno sodelovali v prometu.

Želimo si, da bi skozi Tuhinjsko dolino uredili kolesarsko stezo in poti (oz. pločnike), ki bi omogočale varno hojo ali vožnjo v šolo s kolesom.

Kajti če otroke spodbujamo in jih naučimo, da se varno udeležujejo v prometu kot pešci in kolesarji in spremenijo svoje navade, bo samoumevno, da bodo aktivni tudi v odrasli dobi.

Šola se bo v svojih prizadevanjih za večjo varnost šolskih otrok povezovala s krajevnimi dejavniki, ki prav tako skrbijo za prometno varnost ter dajala pobude za ureditev cestne infrastrukture. Posebej bomo skrbeli za povezavo s Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Kamnik in Policijsko postajo Kamnik.

(Skupno 70 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost